Återbesök - Östra Sjukhuset

I måndags var vi på återbesök/uppföljning med Viktor på Östra Sjukhuset. Har svårt att beskriva den lättnad jag kände efter besöket...  Viktor genomgick en del tester och han utvecklas fullt normalt. Kan inte vara annat än oerhört tacksam och lycklig över resultatet ♥. Nästa uppföljning blir vid 10 månaders ålder.
Kylbehandling av fullgångna nyfödda barn som har drabbats av förlossningsasfyxi

Förlossningsasfyxi innebär att barnet drabbas av nedsatt blodförsörjning och otillräcklig syretillförsel till hjärnan i samband med förlossningen. Vid svår asfyxi kan skadorna till följd av syrebrist bli mycket allvarliga och en del barn avlider. De barn som överlever en svår eller måttlig förlossningsasfyxi löper en ökad risk att drabbas av neurologiska funktionshinder av varierande svårighetsgrad.

Den etablerade behandlingsform som finns idag för barn som har drabbats av asfyxi i samband med förlossningen är symtomlindrande understödjande behandling, inklusive neonatal intensivvård. Under senare år har det tillkommit studier som har visat positiva effekter av kylbehandling vid förlossningsasfyxi hos nyfödda barn. Kylbehandling ges som ett komplement till sedvanlig behandling och bör startas så snart som möjligt efter födseln (inom 6 timmar). Kylbehandlingen innebär att barnet kyls ned från cirka 37 till cirka 33-35 grader. Kylbehandlingen kan antingen ges i form av att hela kroppen kyls ned eller att huvudet kyls ner. Nedkylningen pågår mellan 48 till 72 timmar varefter barnet långsamt värms upp till normal kroppstemperatur. Behandlingen kräver specialkompetens hos vårdpersonalen och specifik apparatur för nedkylning och övervakning.

Kylning är inte en etablerad metod för behandling av förlossningsasfyxi hos nyfödda i Sverige, men behandlingen utförs på några av landets sjukhus. Det har uppskattats att cirka 50-100 av alla nyfödda fullgångna barn per år i Sverige utgör potentiell målgrupp för kylbehandling.


Kommentarer
Postat av: Ulla

Underbart att höra!

Kram Ulla

2008-08-27 @ 21:30:30
Postat av: Åse

Så fantastiskt detta är!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback