Tack!

Underbara blommor!

123059-569
Tusen tack, Tele2!

Dagens status

Äntligen går lille Viktor upp i vikt!
Dagens vikt: 4090 gram.

image568

Tusen tack, Ulla, för den underbara gossekatten♥. 

Berör

Fick ett tackkort idag, från vår barnmorska som förlöste Viktor. Berör...

123059-567


"Hej på er igen!
Tack så jättemycket för de underbara blommorna!!! Jag har tänkt på er varje dag sedan Viktor föddes, och hållt mig informerad via avd 316 på Östra. Det har inte gått ett arbetspass utan att vi har, i vårt arbetslag, som var med när Viktor föddes, pratat om er och glädjs med er för varje framsteg. Via Anja fick vi reda på att ni har en blogg. Där har vi varit och "tjuvtittat". Alla står vi med tårarna i ögonen när vi ser Viktors tillfrisknande. Viktor är en segrare!!!
Lycka till och kram på er alla! Från barnmorksan Åsa R"

Gunnebo Slott

Är så glad att sambon är hemma och är pappaledig denna veckan också. Ett tag var han inne på att börja jobba idag, måndag, men "chefen" tyckte han kunde vara hemma denna veckan också... och ingen är gladare än jag! Idag tog vi en tur till Gunnebo Slott och åt lunch. Vilket mysigt ställe. Varken sambon eller jag hade varit där förut och vi blev glatt överraskade. Tyvärr blåste det iskallt så någon längre promenad blev det inte.

image566 

Mina älskade söner!

image564

image563

image565

Vardagen

Sakta börjar vi återgå till vardagen och veckan på sjukhuset känns som en overklighet, någonting som man inte varit med om... Det är oerhört skönt att vara hemma och nu skall jag börja njuta av min mammaledighet. 

image559
Lunch på Aludden.

image560 
Skogspromenad

image561
Hampus testar en vägvält
.

image562
Viktor badar (ser ni vem han är lik?).

Utskrivna

Lättnad - idag blev vi utskrivna från sjukhuset. Viktor hade ökat i vikt och doktorn var nöjd med hans utveckling. Kändes underbart när jag lämnade Neonatalavdelningen idag, kanske för sista gången? Nästa gång vi skall träffa läkaren för uppföljning så blir det på barnsjukhuset. Viktors fall kommer att följas upp med läkarkontroller/utvärderingar, antagligen under flera år. Det är med tårfyllda ögon som jag läser igenom Viktors journal. Att läsa om hans första timmar och hans första dygn ger mig rysningar. Han måste verkligen ha kämpat för sitt liv!

En fråga som vi ställer oss här hemma... Hur tackar man och visar sin uppskattning till den barnmorskan och läkaren som räddade livet på Viktor? Och hur tackar man vår kontaktläkare som bl a forskat i det här med nerkylning och som hela tiden varit närvarande i Viktors utveckling och kontinuerligt informerat oss om Viktors tillstånd?

123059-558
Äntligen tillsammans - på riktigt


Snart på väg hem

Har fått hempermission över helgen. Är så underbart glad. Lämnar sjukhuset under eftermiddagen och i kväll skall jag njuta tillsammans med min älskade familj.

123059-557

LYCKA!!!

Efter en fruktansvärt nervös och pirrig dag fick vi äntligen svar från magnetröntgen. Allt såg helt normalt ut och Viktor visar inga tecken på någon typ av hjärnskada. Han kommer att bli en helt normal liten pojke! Det finns inte ord för vilken lättnad, både sambon och jag känner. Idag har det trillat en och annan glädjetår nerför mina kinder. Det bästa av allt är att jag kommer att få ha honom hos mig i natt. Vi har fått tillbaka familjerummet på Neonatal och i natt skall Viktor och jag dela säng! (Han har fortfarande kvar lite övervakningssladdar, men det kan jag stå ut med.)

En sak är säker, den här veckan har varit den värsta veckan i mitt liv. Barnmorskan Åsa Roberg och doktor Aimon Niklasson räddade livet på vår son! Han var minuter från att dö. Är så fruktansvärt lycklig! Kram till er alla!

Lite bilder från dagen...

image551

image552

image553
Magnetröntgen.

image555
Har ligger lille Viktor väl fastspänd på väg in i maskinen.

image554  
Lyckliga föräldrar.

image556
På mitt rum.


Dagens bild

image550

Idag har Viktor blivit av med syrgasen. Skönt! Han har även fått badat och fått på sig "riktiga" kläder. Nu inväntar vi morgondagen och ser med, spänning, fruktan och förväntan, fram emot resultat av magnetröntgen. Håll tummarna!

Kram och god natt!

God morgon

Jag skulle uppdaterat igår kväll innan jag kröp till sängs, men jag var för trött. Jag antar att den värsta chocken lagt sig för det känns som om tröttheten nu hunnit ikapp mig. Jag är så oerhört trött att jag knappt orkar lyfta armar och ben på kvällarna. Dessutom har jag haft konstant huvudvärk i 2 dygn. Nu på morgonen fick det bli 2 Panodil. Både läkare och sköterskor rekommenderar mig att vila så mycket som möjligt. Snart hoppas jag att Viktor lär sig suga ordentligt så han blir av med sonden. Då kanske, kanske jag till och med får ha honom hos mig på BB under dagtid.
Viktor blev överflyttad till vanlig säng under gårdagen, jag tycker i och för sig inte det ser ut som någon skillnad på bilderna, men i verkligheten är detta ett stort framsteg. Även om jag fortfarande inte kan ta upp honom på egen hand (på grund av alla sladdar och slangar) så är det betydligt lättare nu. Idag hoppas jag han blivit av med sin lunginflammation och i och med detta även slipper syrgasen...

image547


image548

image549


Status

Allt går åt rätt håll och Viktor blir av med fler och fler apparater och slangar. Under kvällen kommer han flyttas över från den öppna kuvösen och läggas i en vanlig säng. Det är svårt att beskriva men för varje litet, litet framsteg som han gör så känns situationen lättare och lättare. Det räcker med att hans temperatur stabiliseras, eller att hans syresättning ökar så känns det som en lättnad. Eller som jag sa till sambon, det räcker att kika på läkarnas ansiktsutryck vid ronderingen, så blir jag själv varm inombords. På torsdag skall barnläkarna från Östra, Mölndal och Sahlgrenska ha ett seminarie/en dagars konferens och då skall Viktors fall tas upp som ett "diskussionsämne". Läkarna har till och med varit inne och fotograferat honom nu under eftermiddagen för att ha med sig bilder till seminariet. Intressant och se vad de kommer fram till.

image544

image545

image546
 
  


En liten snabb uppdatering.

Läget är ungefär som igår eftermiddag. Viktor har blivit av med ytterligare ett par slangar och det blir lättare och lättare att ta upp honom. Idag har jag suttit med honom i flera timmar och bara njutit.
Jag har blivit av med mitt rum på Neonatal och flyttat tillbaka 2 trappor ner till BB. Det går lättare och lättare att vara här på BB och se alla lyckliga nyblivna föräldrar med sin små bebisar.
Eftersom sambon inte varit här idag fick jag lunchsällskap av mina kära, underbara, kollegor, Cecilia och Therese. Skönt att komma ifrån sjukhuset och få sitta och prata en stund. Lite senare under eftermiddagen "tog" jag ytterligare en permission och åkte iväg till Lerumsbadet tillsammans med Hampus och sambon. Jag tror Hampus uppskattade denna lilla stunden tillsammans med mig. Imorgon har han sagt att han vill komma till sin lillebror och hälsa på. Saknar Hampus så mycket när jag är här...

Nej, nu är det dags att ta fram pumpen och göra sista passet innan det är dags för sängen.

Kramar i massor! 

Positiv utveckling!

Efter ytterligare en lång dag så ser framtiden lite mer positiv ut. Idag har ytterligare ett EG (mätning av hjärnan) gjorts och det var en oerhörd lättnad när läkaren bedömde provsvaret som mycket positiv. Han kunde inte se några förändringar i hjärnan och provsvaret såg helt normalt ut för en 3 dagar gammal bebis. Men som läkaren ändå tillade så är ingenting 100%-igt förrän magnetröntgen genomförts, vilket planeras göras på torsdag. En del pusselbitar har också fallit på plats när det gäller det dramatiska förlossningsförloppet. Vår underbara läkare här på Östra drog sin slutsats av förloppet och enligt honom hade Viktor ungefär hälften av sin blodvolym vid förlossningstillfället. Läkaren tror också att hjärtat aldrig slutade att slå, utan har hela tiden pumpat runt denna lilla mängd blod mycket, mycket svagt. Tack vare hjärt och lungräddning så syresatte Viktor hjärnan med denna lilla blodmängde. Han sa att en bebis klarar ett hjärtstopp på max 15 minuter. Viktors räddning var den snabba förlossningen. Hade han legat kvar 10 minuter till i magen skulle hans liv aldrig kunnat räddas...

Jag har lyckats få ett föräldrarrum på Neonatalavdelningen. Antagligen blir jag inte kvar här så länge om Viktors värden stabiliseras. Inom kort blir det nog att jag återvänder till BB. Dock har vi ingen tidsuppfattning om hur länge vi blir kvar på sjukhuset, om det är dagar, veckor eller månader är det ingen som vet. Tyvärr har Viktor drabbats av en del sjukdomar, bl a lunginflammation som gör att hans värden ligger lite lågt. Han sondmatas fortfarande. Han är "upptinad" och har under dagen ökat sin kroppstemperatur från 33 till 36, 7 grader (underbart skönt att slippa se honom ligga och frysa). Pga av lunginflammationen så syresätter han dåligt och får syrgas via "grimma" i näsan. Idag vägde han 4080 gram och höll fortfarande sin ursprungslängd på 55 cm. Dagens lyckostund var när jag fick ta upp han och hålla honom i famnen för första gången. Obeskrivbar känsla.

Idag har även Hampus besökt sin lillebror en kort stund. Hampus verkar så stolt över sin bror och det känns skönt att han inte riktigt förstår allvaret med hela situationen. Sambon gör en strålande insats med Hampus. Själv har mitt dåliga samvete emot Hampus kommit över mig vid ett flertal tillfällen, bl a igår när jag var hemma på "permission". Försökte så gott jag kunde att leka, lägga pussel, spela spel och bara umgås med Hampus, men tankarna var hela tiden hos Viktor och jag kunde inte få ro hemma. Efter 1,5 timme åkte vi tillbaka och när jag pussade, kramade och sa hej då till Hampus i bilen utanför sjukhuset rann tårarna sakta ner för mina kinder. Nu har jag dock intalat mig själv att låta denna veckan som kommer ägna min tid åt Viktor. Jag har försökt förklarat för Hampus att mamma behöver vara hos Viktor och att pappa finns hemma för honom. Snart, snart får mamma och Viktor komma hem och då skall vi sova tillsammans allihopa. Det är inte lätt att alltid räcka till... Älskling -> du skall ha en eloge ♥.

Nej, nu är det dags för sista pumpningen, innan läggdags. Var fjärde timme, annars spricker mina meloner :-). 

Kram till er och tack för alla underbara kommentarer/inlägg!

image542
Dagens status.

image541     
Hampus spanar in sin lillebror.

image543     
Lycka!
   


En liten ljusning.

Vill börja med att tacka för alla underbara kommentarer och alla sms. Det värmer skall ni veta!

Även idag har det varit en lång och kämpig dag med mycket intryck och känslor. Vaknade 05:30 med lätt panikångest. Överlevde morgontimmarna i min ensamhet med en skvallertidning, TV:n och nyponsoppa ute i uppehållsrummet. Eftersom jag har svårt att umgås med nyblivna mammor och deras nyfödda barn blev det frukost inne på rummet. Sambon skyndade sig hit och gjorde mig sällskap så fort han hade lämnat Hampus på dagis. Det är svårt att förklara alla känslor som dyker upp, ibland räcker det att jag hör barnskrik så kommer tårarna. Jag har bett om att få ett rum uppe på Neonatalavdelningen i stället. Jag känner att BB inte riktigt är rätta platsen för mig just nu. Att se alla nyblivna mammor med nyfödda små bebisar tar en hel del kraft och är jobbigt för stunden. Dessutom vill jag så småningom kunna ta emot besök från familj och vänner, vilket är strängt förbjudet på BB. Skall man ta emot besök idag så är det den tråkiga soffgruppen i entrénplan som gäller - helt opersonligt!

Idag har vi i alla fall fått uppleva en hel del positiva framsteg. Respiratorn är avstängd, och Viktor andas på egen hand. (Viktor, blir antagligen hans namn, om vi inte hinner att ändra oss igen...) Han behöver inget morfin eller kramplösande mediciner längre. Han rör på armar och ben, han har öppnat ögonen och till och med gett ifrån sig en del ljud. Provsvaret från dagens EG (signalmätningen av hjärnan) var mycket positiv. Läkarna gav en stor förhoppning om framtiden och såg en väsentlig förbättring sedan provet igår. Livsfaran är över och läget för Viktor är stabilt. Nu väntar nytt EG på söndag och på torsdag nästa vecka, kommer en magnetröntgen av hjärnan att göras. Då får vi betydligt klarare besked om hjärnans kapacitet och funktion. På söndag kommer man även att ta bort kylmadrassen och höja hans kroppstemperatur från dagens 33 grader till normal temperatur. Det kommer att vara en befrielse. Eftersom hans temperatur är så låg och han ej är sövd längre så ligger stackaren och fryser hela tiden. Det är så hemskt att se honom ligga och skaka av frossa och ingenting kunna göra. Men läkarna är helt överens om att denna metod är bäst för hjärnans utveckling. På söndag när han fått tillbaka sin normala kroppstemperatur så kommer jag äntligen även att kunna ta upp honom och hålla honom i famnen. Undra hur det kommer att kännas?
Nej, nu är klockan alldeles för mycket. Måste få ett par timmars sömn innan det är dags för pumpning (ammar via pump var fjärde timme). Viktor får mat var tredje timme via sond.

Tack ännu en gång alla för alla era underbara värmande kommentarer/inlägg och sms. Även om jag inte hört av mig så betyder dessa otroligt mycket. Jag skall försöka hålla er uppdaterade via bloggen.

Kramar i massor

123059-540

Uppdatering

Vilken otrolig lång dag. Nu måste jag erkänna att jag är helt slut och hoppas på att få sova ett par timmar inatt. Provsvaren på bebisens hjärna visade sig vara något negativt. Man kunde dock inte avgöra exakt vad som var fel och i vilken utsträckning. Nya tester skall göras imorgon och då kommer vi få mer svar. Alla övriga inre organ är röntgade och fungerar som de skall, så imorgon skall han få "vanlig" mat. Bebisen är fortfarande nersövd och får låga doser av morfin. Det är bara att hålla tummarna och hoppas att de bestående menen blir så små som möjligt. Skulle dock vilja ha honom hos mig just nu ♥.  

Ibland blir det inte som man tänkt...

Imorse föddes vår andra son. Tyvärr med en hel del komplikationer. Just nu befinner vi oss på Östra Sjukhuset och vår son ligger i respirator på Neonatalavdelningen. Läkarna har svårt att bedömma vad det var som egentligen hände, men antagligen så i samband med att vattnet gick, så brast även ett blodkärl i navelsträngen som gjorde att bebisen tappade allt blod. När han föddes 20 minuter senare så var han tömd på blod och fick hjärtstillestånd som varade i 40-45 minuter. Upplivningsförsök, med bl a hjärt & lungräddning gjordes, och jourläkaren ringdes in. Läkaren konstaterade då att bebisen hade akut blodbrist och gav honom ett par påsar med blod. Han blev därefter omgående lagd i respirator och fördes med OLA-ambulans till Östra Sjukhuset. Nu ligger han nersövd och nerkyld (33 grader), allt för att han skall återhämta sig på ett lugnt och stilla sätt. Det finns givetvis stor risk att han fått någon typ av hjärnskada, och senare idag får vi de första provsvaren av hjärnröntgen. Personalen har varit underbara och stöttat oss till 100%. Trots omständigheterna mår både sambon och jag ganska bra. Ansvaret vilar helt i läkarnas händer och vi tar ett steg i taget. En sak är säker, vår barnakutläkarvård är fantastisk. Läkarna är säkra, lugna och otroligt kunniga. 

123059-539

123059-538

123059-536

123059-537

Konstig känsla

Det var en konstig känsla idag när jag lämnade Lilleman på dagis vid halv nio tiden och styrde bilen hemåt istället för att åka till jobbet. Åt en god frukost i lugn och ro. Tog med mig kaffet och tidningen tillbaka till sängen. Skall passa på att njuta dessa dagar. Längtar dock till att bli av med magen och få se det lilla knytet som lever rövare i min mage varje kväll och natt. Vid elva-tiden var det rutinbesök hos barnmorskan och efteråt passade jag på att käka lunch med mina arbetskollegor på Allum. Hann med lite shopping innan jag hämtade Hampus vid två-tiden. Vi köpte med oss semlor och åkte till gammelmormor och fikade. Underbar känsla att ta dagen som den kommer och göra lite som man vill... Såhär vill jag ha det jämt :-).   


Bakhjälp

Fick för mig att baka... Varför ger jag mig på det här med bakning? Trodde dock inte man kunde misslyckas med muffins? Men visst, en hel plåt med kokosmuffins hamnade i soporna. Brända och smakade skit.

Jag fick god hjälp av Lilleman...

123059-535
Det gäller att ha tålamod med en två-åring som bakhjälp.

Tack farmor!

Idag har jag fått ett par välbehövliga timmar för mig själv. Sambon tog med sig Lilleman och åkte till farmor och farfar. Sambon och farfar passade på att besöka Båtmässan medans Lilleman och farmor lagade fiskgratäng och bakade tekakor.

Hampus fick med sig både mat och bröd hem.

image533
Tusen tack snälla farmor för brödet och den goda maten ♥. Vi åt upp nästan hela fatet.