Kusinerna för ett år sedan...

Ett år sedan
(Melia och Hampus för ett år sedan.)

Vad tiden går! För ett år sedan var vi på Öppna Förskolan i Öjersjö och då var barnen nöjda i babysittern. Då kunde vi mammor njuta av kaffet. Nu är det full fart med rutschbana, bilar och andra barn/kompisar. Ingen ro och ingen vila.  

Räkningar

Jag hatar verkligen att betala räkningar. Finns det något tråkigare som återkommer varje månad? Och lika förvånad blir man varje gång att summan blir så hög...

Middagstips

Idag testade jag en ny/gamalt middagstips. Enkelt och kanongott!


123059-108

Kyckling med parmaskinka och balsamsås (4 port):

8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer, 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano. Servera med frästa grönsaker och pressad potatis, ris eller pasta.
 

Tysthet...

Äntligen sover Lilleman! Tyst i huset. Skönt att få lite tid för sig själv. Sambon fick en körning med "giftigt avfall" till Kumla och är borta under kvällen/natten. Det var ingen lek att få Hampus till att somna ikväll. Efter det att sambon gett sig iväg åkte Hampus och jag och tog en kvällsfika hos Sandra och Theo. Pojkarna lekte för fullt i nästan två timmar. Hade räknat med att Hampus skulle slockna i bilen på vägen hem. Men inte det. Han var inte trött utan for runt med sin "leksakskundvagn" och jagade katten. Tillslut blev Felix irriterad och sprang ut. Vid halv tio somnade Hampus - tog drygt 1,5 timme. Typiskt när man är ensam hemma! Nu sover han i alla fall och det är tyst i huset. Äntligen en stund för sig själv...

  


Vinkar av pappa

Hampus är väldigt imponerad av pappas lastbil. Han pekar och kollar in alla lampor. Sambon gav sig iväg till Kumla med "giftigt avfall" under kvällen så Hampus och jag vinkade av honom.

123059-105
(Imponerad av alla lampor...)

123059-107
(Smutsig bil - tillhör inte vanligheten att den är såhär smutsig. Lägg märke till den fjantiga volanggardinen...)

123059-106
(Hej då pappa!)


Hipp hipp hurra!

123059-104

Igår fyllde Hampus älskade morfar 57 år! Stort grattis på födelsedagen.
(Bilden är tagen på BB. Stolt morfar! Hampus är 24 timmar gammal.)

Fågelbordet

Fågelbordet

Fågelbordet är på plats. Nu skall det bara fyllas på med mat.

Höststädning

123059-101

Idag, söndag, passade vi på att vara ute och höststäda i trädgården. Skönt att regnet höll sig borta. Vi tömde balkonglådor, planterade lite höstblommor och krattade löv - till förbannelse. Tillslut gav vi upp och åkte ner till Jula och investerade i en lövblås. Ack så mycket lättare det gick...


123059-102

Fisksoppa á la Richard

Fisksoppa

I lördags kväll bjöd sambon på fisksoppa. Underbart gott!

Fisksoffa á la Richard (4 port):

600 gram fiskfilé
2 fiskbuljonger
ev. lite hummerfond
en halv liter vitt vin
en halv liter vatten
2 dl grädde
1 pkt saffran
1 purjolök
en halv färsk fänkål
2 vitlöksklyftor
3 tomater
2 msk vetemjöl
2+3 msk smör
1 citron
vitpeppar
30 räkor
1 knippe persilja

Strimla purjon, fänkålen och vitlöken. Fräs dem med en del av smöret och saffran i en gryta. Tillsätt vatten, vin, buljongtärningar och hummerfond och låt koka i ca 5 minuter. Därefter tillsätts grädden och tomaterna som skalats och hackats. Skär fisken i två cm stora kuber. Lägg dem i grytan och låt koka i ca 5 minuter. Red av med mjölet som rörts ut i tre matskedar smör. Smaka av med pressad citron och vitpeppar. Tillsätt hackad persilja och de skalade räkorna strax före servering.
Serveras med vitlöksbröd.

Alva

Alva Britta Nord Sällberg

I lördags åkte vi en tur till Vara och hälsade på våra goa vänner Thomas, Anna och deras lilla Alva - 9 dagar gammal. En underbar prinsessa!

Öppna Förskolan

Öppna Förskolan

I fredags promenerade vi bort till Öppna Förskolan tillsammans med Sandra och Theo. Vi mötte upp Cissi och Alwin och pojkarna fick leka under ett par timmar. Theo tyckte däremot inte att bilarna skulle vara i parkeringshuset utan placerade sig själv på taket. Hampus somnade som en stock på vägen hem.

Mango Kyckling

Lovade att återkomma med receptet på Mango Kycklingen Gott och enkelt!

Mango Kyckling (4 personer):

4 st kycklingsfileér
1 st hönsbuljongtärning
1 dl vatten
2 msk soja
1 tsk sambal oelek
1 st röd pepparfrukt
1 st purjolök
1 burk creme fraich
2 msk mango chutney
1 st färsk mango

Dela kycklingfileérna i bitar (inte för små) och bryn bitarna. Blanda vatten, buljong, soja, sambal olek och den urkärnade pepparfrukten i en gryta (kastrull). Flytta över kycklingen. Låt det koka i 15-20 minuter. Tillsätt därefter purjolöken (som strimlats i centimeter tjocka skivor), creme fraish och mango chutney och koka i ytterligare 5 minuter. Sist tillsätts mangobitarna, precis före servering.
Serveras med ris och grönsallad.

Kanonenkelt!


Utflykt

123059-96


Idag har vi besökt Universeum tillsammans med Maja, Melia, Sandra, Theo, Cissi och Alwin. Hampus var dock mer intresserad av sladdar, kontakter, brunnar än av djuren. Möjligtvis reagerade han på en stackars ensam and som förskräckt simmade omkring i en liten pöl. Men för övrigt var han totalt ointresserad.

Vi föräldrar hade i alla fall en trevlig dag!


123059-97

Bad

123059-91


Idag när pappa kom hem från jobbet åkte vi till Vattenpalatset i Lerum och badade. Om jag själv hade fått välja hade jag stått med kläderna på kanten och tittat på men både Hampus och pappa ville att jag skulle vara med och bada. Blek och lite småfet drog jag, mot min vilja, på mig bikinin och höll mig mestadels under vattnet.

Hampus älskar att bada. Han är som en liten fisk i vattnet. Vågade sig även upp i vattenruschbanan med pappa. Hampus fick sin kvällsmat (gröt) i fiket vid entrén utanför badet. Det var bra att han fick i sig lite att äta, han somnade som en stock i bilen på vägen hem.


123059-92

123059-95

123059-93

123059-94

Hipp hipp hurra!

Idag fyller Hampus älskade gammelmormor (och min mormor) 80 år. Jag hoppas att du får komma hem ifrån sjukhuset idag så Hampus och jag kan komma och hälsa på dig i veckan! Krya på dig så syns vi snart!

Stort grattis på födelsedagen!!


123059-87
(20 september 2005)

123059-90
(13 september 2006)

123059-88
(27 september 2006)

123059-89
(15 oktober 2006)

Pussar och kramar i mängder från en som saknar dig!


En lång helg...

Någon mer än jag som tycker helgen varit ovanlig lång?

I fredagskväll var jag på väg att följa med en av mina "bästisar" (kan man ha bästisar när man passerat 30?)  Susanne på dansbandskryss med Stena Danica. Men när jag tittade i garderoben så insåg jag snabbt att jag inte hade ett enda klädesplagg som skulle passa på en dansbandskryss. Blev så besviken. Dessutom ringde sambon på fredags eftermiddag och meddelande att han skulle jobba hela helgen. Ställde in dansbandskryssen. Blev en lugn och skön hemmakväll med lite smågodis och läsk istället. 22:14 låg jag i sängen och lyssnade på min ljudbok och drömde mig bort i dansbandsvärlden.
 
Richards väckarklocka ringde 05:15 på lördagen och jag tackade gud att den inte ringde på mig. Hampus och jag klev upp som vanligt vid åtta-tiden. Hampus farmor, farfar och deras goda vänner Gittan och Folke kom och fikade runt lunch-tid. Maja och Melia gjorde oss sällskap en kortis. Folke hjälpte oss med att putsa till utsidan av källargrunden på huset. Det hade spruckit och såg inte så roligt ut.
Richard kom hem vid halv sju-tiden på kvällen. Då bjöds det på middag. Som många av er vet så hatar jag att laga mat. Men kvällen till ära, hade jag gjort mig till. Mangokyckling (recept från Caroline i Stockholm). Går inte att misslyckas med, påstår hon... (Skall lägga ut receptet på bloggen lite senare.) Maja, Mathias och en kompis/arbetskollega till Richard fick bli testpanel. Lite mer än väl godkänt, tror jag det blev. Åt gjorde de i alla fall. Lade märke till att min sambo dessutom tog två gånger vilket ALDRIG annars händer. Det blev en tidig lördagskväll eftersom grabbarna, Richard och Richard skulle upp tidigt och arbeta även på söndagen.

De gav sig iväg vid 06:30-tiden och en lång söndag låg framför mig och Lilleman. Det var bestämt att Hampus och jag skulle följa med till sjukhuset och fira Hampus gammelmormor som fyller 80 år med övrig släkt, men sjuksköterskorna tyckte inte det var lämpligt med barn på sjukhuset. Det är visst så mycket sjuka gamlingar med maginfluensa, förkylningar mm på avdelningen där gammelmormor ligger, så det blev till att vara hemma istället. Efter firandet av gammelmormor bjöd mamma och pappa släkten på middag och då gjorde Hampus och jag dem sällskap en stund på eftermiddagen. Richard behövde bilen på söndagskvällen, han hade lovat en kompis i Alafors att hjälpa till och bygga/riva lastbil (skall erkänna att jag inte är så insatt). Hampus och jag fick en myskväll för oss själva (igen). Lilleman var dock ganska trött och somnade vid halv åtta-tiden (jag somnade också och vaknade en timme senare och undrade vad som hade hänt). 

Det har varit en låååååång helg hos familjen Jakobsson/Thornblad...

 


Kul

123059-86

Idag har vi lekt med tuben/röret från IKEA. Vi har haft det undanstoppat ett tag, då Hampus tyckte det var sådär att leka med tidigare. Men idag har han nog krypt/ålat sig igenom det ett femtio-tal gånger, ibland med mig efter...Får dock lite klauostrofobi. Hur kan det vara så roligt att krypa fram och tillbaka i ett turkost tygrör???

Kattmat

Kattmat

Hampus har fått smak på kattmaten! Trodde jag skulle slippa ta undan Felix mat. Idag när jag kom ut i köket hade Hampus munnen full av mat. Tur att det var torrfoder - det var bara att få honom att spotta ut. När jag tog bort tallriken med kattmat gallskrek han - han ville ha mer. Hur kan kattmat smaka så gott? 

Kvällslektyr

Kvällslektyr

Det är lastbilstidningen "Trailer" som är Hampus favorit kvällslektyr för tillfället. Han bläddrar och bläddrar och kommenterar gärna alla lastbilar med "pappa". Märkligt hur fort barn lär sig. Eftersom pappa är en trogen prenumerant av tidningen och har sparat samtliga exemplar från 1998, så har Hampus en del att läsa. Stackars barn...

Besök på jobbet

123059-82

Idag har Hampus och jag gjort ett besök på min arbetsplats. Träffade min eventuellt blivande nya chef och diskuterade nya arbetsuppgifter. Jag är intresserad av ett vikariat, en eftermarknadstjänst. Det innebär 50% kontorstjänst/administrativt och 50% ute hos våra större företagskunder. Skulle passa mig perfekt. Jag måste erkänna att jag var lite nervös innan jag kom dit, men det försvann så fort jag träffade alla mina underbara arbetskollegor.

Nu längtar jag efter att få börja arbeta igen, planerar börja den 2 januari. Det skall bli underbart skönt att få komma ut i arbetslivet, få komma hemifrån och träffa arbetskamrater och kunder igen. Givetvis har det varit en rolig och lärorik tid hemma som mammaledig, men nu kan jag det här. Nu är det dags att gå vidare. 2 januari kommer att passa mig perfekt. Jag har lovat Hampus att ta vara på dessa sista veckorna hemma och verkligen njuta av tiden.

Besök på jobbet

Besök på mammas arbetsplats. Efter 5 timmar vara han såhär trött!...

 

Äntligen!

grattis

Våra goda vänner ifrån Vara, Thomas och Anna, fick en tjej imorse vid sex-tiden. Äntligen, som jag har väntat. Uppfattade jag min sambo rätt så vägde hon runt 3500 gram och var 51 cm. Måste erkänna att jag blev lite förvånad - var så inställd på att det skulle bli en liten pojk.

STORT GRATTIS OCH LYCKA TILL!

Smycken...

Smycken?

Hampus är helt fascinerad av mina smycken. Här hittade han även läppstift och något gammalt nagellack som han blev irriterad på, för att han inte fick av korken.   

Tack älskling

Tack älskling

Tack min älskling för den vackra rosen. Den värmde!

Hampus älskade morbror

Hampus älskade morbror

Passade på att hälsa på Hampus favorit morbror.  

Kristian är hemma på en snabbvisit innan det är dags för flygsimulator i Stockholm under helgen och därefter sin första riktiga passagerarflygning från Riga till Milano på tisdag nästa vecka. Jag håller tummarna för dig!

Sushi

JAG ÄLSKAR SUSHI!

Här äter vi sushilunch hemma hos brorsan och Helena. Hampus smaskade på och förstod nog inte riktigt vad han stoppade i sig.


123059-76

Besök

Vi har haft besök av Hampus kusin, Rasmus i två nätter. Han har praktiserat och varit med Richard i lastbilen i två dagar. Richard passade på att få hjälp med att fylla på vedförrådet i källaren. Rasmus hämtade skottkärra efter skottkärra med ved. Nu är vedförrådet fullt och förhoppningsvis klarar vi vintern.

Tack snälla Rasmus för hjälpen! Jag tror att du somnade riktigt gott på kvällen.


Besök

Nytt kök

Hampus har fått  nytt kök med tillhörande utrustning av sina kusiner, Rasmus och Josefine. Han älskar sitt nya kök och leker med det dagligen. Favoriterna är den batteridrivna microvågsugnen och elvispen. Allt som låter och rör på sig är roligt...

Tack snälla kusiner för köksutrustningen. Richard är dock lite orolig... köksutrusning, microvågsugn, elvisp. Han är stormförtjust i dockbarnvagnen i kyrkans lekrum och hemma hos brorsan igår var Helenas halsband och hårborste favoritleksakerna.


123059-72

123059-73

Kusin Rasmus hade ett sagolikt tålamod med Lilleman. Hampus lämnade honom knappt ifred.

Tack ännu en gång för de fina leksakerna!
 

Fars Dag

Hampus bjöd sin pappa på Fars Dag middag på Nääs Slott. Tog även en titt på hästarna i stallet bredvid.

123059-68

Richard och Hampus.


123059-69

Hampus var väldigt intresserad av hästen Polle.


123059-70

Middag på Nääs Slott.



 

Stockholm

123059-59

Spenderade helgen i Stockholm hos min goda vän Caroline, hennes sköna sambo Jonas och deras ljuvliga dotter Estelle. Utan min sambo och barn. Det var skönt att komma hemifrån och få tänka lite på sig själv. Helgen rusade iväg, trots att vi tog det lugnt. Långa promenader, lite shopping och massor med prat blev det.


123059-60

Titta vilken bra bok som Caroline hade fått. Trevliga promenadvägar och bra tips.


123059-61

Caroline och Jonas fina lägenhet ligger mycket centralt på Södermalm. Dock lite störande med trafiken, nattetid. Framför allt för någon som inte är van. Fick använding av mina öronproppar som jag alltid har med mig i necessären.


123059-62

Caroline och Estelle på Skeppsbron. Stockholm är vackert!


123059-63

Slottet i bakgrunden.


123059-64

En promenad på Djurgården blev det.


123059-65

Gamla Stan på vägen hem. Vilken promenad det blev. Gick hemifrån vid elva-tiden och var tillbaka vid fem-tiden igen. Kändes som vi gått flera mil...


123059-66

Caroline och hennes ljuvliga dotter - Estelle 7 veckor gammal.


123059-67

Caroline bjöd på kanongod middag. Estelle skulle givetvis också vara med i babysittern.


Tusen tack Caroline och Jonas för gästvänligheten, all god mat och god dryck. Nästa gång får ni komma till oss och hälsa på. Pussa Estelle från mig.




Diskar

Diskar

Kul med hjälp! Synd bara att just vatten skall vara så roligt. Hela köket är blött efter att Hampus gett sig på disken.

Städhjälp

Hampus hjälper gärna till och städar. Lika bra att lära sig i tid...

123059-57
Städhjälp

123059-56


Lalandia

Tordagen den 1 november till lördagen den 3 november spenderade vi med Richards familj, respektive och barn i Lalandia. Lalandia är Danmarks populäraste semesteranläggning. Där finns bl a Danmarks största badland, bowling, golf, minigolf, badminton, tennisbana, minizoo, lekland, restauranger mm. Vi bodde i stugor. På fredagen firade vi Roger som fyllde 40 år. Då bjöds det på mat och dryck i deras stuga. Mycket trevligt!

Tyvärr var Hampus lite för liten för att uppskattat anläggningen. Dessutom var han förkyld och åt forfarande sin penicillin, så det blev inget bad för honom. Men om ett par år åker vi säkert tillbaka till Lalandia igen.

På väg

På väg neråt. Lalandia ligger alldeles intill Rödby. Ca 50 mil från Göteborg. Mellan Köpenhamn och Rödby körde vi in i ett snöoväder.

123059-46

10 minuter senare. Strålande sol och 7 grader varmt...

Stugan

Stugan delade vi med Hampus farbror Mathias, Maja och kusin Melia.

123059-49

Minizoo.

123059-48

Hampus var nyfiken på de små getterna.

123059-50

Anläggningen. Vilken anläggning!

123059-51

Hampus, pappa och farbror kollar in statyn.

123059-53

Leklandet.

123059-54

Hampus hittade sin favorit - en lastbil i trä.

123059-52

Undra vem som hade roligast - Hampus, pappa eller mamma?

PANIK!

Trappan

Blev rätt skakis tidigare idag när jag kom ut från toaletten och upptäckte att trappgrinden stod på glänt och Lilleman tagit sig ner för hela källartrappan på egen hand. Drabbas nu inte av panik, tänkte jag när jag närmade mig trappan och sa till Hampus i så lugn ton jag kunde att stanna där han var. Meningslöst - han var redan nere och hade fått tag på städmoppen och hade börjat skura golven. Han var skitglad att han hade lyckats ta sig ner på egen hand och förstod inte varför jag blev så hysterisk. "Gör aldrig om det igen", sa jag till honom. Fick ett "nej" till svars. (Det är det enda ordet förutom pappa som han kan säga.) Nu får vi återigen göra någonting åt grinden. Vad tror ni om en cementmur (2,10 meter hög)?

Har fortfarande en klump i magen över det som hänt. Tänk om han hade ramlat. Trappan är brant och stenhård. Han hade kunnat slå ihjäl sig. Jag har fått mig en rejäl tankeställare... Tack gode gud att det gick så bra!
 

Kallt

Kallt

Usch och fy vad kallt det var idag. Det såg så skönt ut ute (när man var inne). Gick i alla fall en snabbpromenad till affären och handlade. Tänkte gått en längre runda men det blev raka vägen hem. -1 grad och 13 sekundmeter i vinden. Hampus och jag  tände en brasa när vi kom hem och fick snabbt upp en go värme. Nu sover Hampus och jag har fått njutit av mitt kaffe och dagens sukoduko i tysthet.

Snö

123059-42

Tror ni jag blev förvånad i morse när jag tittade ut och fick se ett snötäcke på marken? Termometern visade -2 grader. För en vecka sedan var det 14 grader och strålande solsken...


Tisdag den 31 oktober

Promenad i höstregnet

Promenad i höstregnet. Skönt att komma ut en sväng efter att ha varit inomhus i ett par dagar. Hampus blir lika rastlös som jag av att bara vara inne.